07 mar 2024

5 robuste råd til den gode rekrutteringsproces

Rekruttering kan være en langhåret affære. Derfor betaler det sig at investere ekstra ressourcer i processen, så du og dine medarbejdere får det bedste mulige match fra start. Få de gyldne grunde til, at rekruttering bør stå højt på jeres virksomheds prioriteringsliste.

 

Den gode rekruttering har i den grad vundet indpas i de seneste år, hvor konkurrencen om at tiltrække de rigtige talenter er blevet skærpet. Ifølge Rekrutteringsanalysen 2023 fra Konsulenthuset ballisager skyldes 69 procent af alle opsigelser fra virksomheders side, der ikke er nedskæringer, at medarbejderens personlighed eller faglighed ikke lever op til forventningerne. Direktør for HR-ydelser i Ballisager, Ene Charlotte Krog, underbygger den pointe: 

 

– Lige nu får mange virksomheder hverken nok ansøgere eller nok kandidater med de ønskede kvalifikationer. Typisk ender virksomhederne derfor med enten at ansætte kandidater, som de selv er nødt til at opkvalificere, eller at omfordele opgaver blandt de eksisterende medarbejdere. 

 

En forkert ansættelse kan få fatale konsekvenser for virksomheden – og ikke kun for bundlinjen. Også medarbejdertrivslen står for skud, og derfor kan gentagne fejlrekrutteringer have vidtrækkende konsekvenser. 

 

– I en rekrutteringsproces bliver du som virksomhed vurderet, for det du gør, men i særdeleshed også for det, du ikke gør. Vi ved fra vores kandidatanalyser, at en af hovedårsagerne til, at medarbejdere forlader virksomheden inden for de første år, er, at de oplever jobbet som anderledes end forventet. Og det kan være dyrt og ærgerligt for begge parter, siger Ene Charlotte Krog.

 

 

5 gode råd: Sådan tiltrækker og ansætter du de bedste talenter, der passer til din virksomhed 

 

Så hvad er afgørende for, at din virksomhed står allerstærkest i markedet, når det kommer til at rekruttere talenter?

 

 

  1. Hav et mere helhedsorienteret blik på din medarbejderstyrke
    Du har som arbejdsgiver en række forventninger til, hvad din nye medarbejder skal kunne på forhånd. Men hvis du tør åbne stillingsopslaget mere op, kan flere kandidater se sig selv i jobbet, og de fleste kandidater vil gerne lære nyt og udvikle sig. Det kan give en kortere rekrutteringsproces, som i stedet erstattes af onboarding og oplæring af et nyt, stærkt teammedlem.

  2. (Gen-)overvej stillingens kerneopgaver Brug rekrutteringsprocessen til at overveje, om jeres copy-pastede stillingsbetegnelse skal støves af. Er der opgaver, som en anden medarbejder gerne vil overtage? Opgaver, en anden gerne vil af med? Udnyt situationen til at styrke den nuværende medarbejdertrivsel mens du samtidig sikrer dig den helt rette kandidat.

  3. Systematik, systematik, systematik  
    Selvom hver enkelt rekruttering afhænger af stilling og kandidattype, så kommer vi ikke uden om, at processen bliver mere glat, hvis du sætter den i system. Der er større chance for, at du husker alle trin og procedurer, hvis du strømliner processen og er transparant omkring den. Et system kan nemlig også synliggøre rekrutteringsprocessens trin for kandidaterne, som vil opleve dig som en mere tjekket (potentiel) arbejdsgiver.

  4. AI kommer – måske du skal med på bølgen?
    Selvom det ifølge ballisagers Rekrutteringsanalyse kun er 3 procent af danske virksomheder, der i dag anvender AI til screeningsprocesser, kan teknologien agere hjælper, når det kommer til rekruttering. Så længe det kombineres med et human touch, kan AI hjælpe med eksempelvis stillingsopslag, cases eller lignende.

  5. Klar kommunikation før og efter
    Husk, at det strategiske, langsigtede arbejde med at tiltrække de rigtige talenter går forud for en aktiv rekruttering. Det er virksomhedens employer branding: Et målrettet arbejde, der gør, at din virksomhed i fremtiden står skarpest muligt i markedet. Efter endt rekruttering, når du skal til at vælge kandidater fra, er transparent kommunikation vigtigt. Det sender et signal til medarbejderen og i sidste ende omverdenen om jeres virksomheds image. Dårlig (eller i værste fald slet ingen) forklaring eller feedback giver ikke kandidaten lyst til at søge hos jer igen. 

 

Vil du blive klogere på, hvordan Emplys system kan hjælpe din rekrutteringsproces? 

 

Book et demomøde med os her

© Emply ApS.
 
Alle rettigheder forbeholdes.